O napravi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Futura je univerzalna naprava za sušenje lesa. Združuje inovativne tehnike in rešitve, ki temeljijo na patentnih tehnologijah. Sušilni postopek se začne s predsušenjem lesa, ki v kasnejši fazi avtomatsko preide v kombinacijo kondenzacijsko konvekcijskega sušenja z delno zračno izmenjavo. Po programu sušenja naprava s kombinacijo sušilnih tehnik ponuja visoko kvaliteto sušenja lesa do željene vrednosti vlage v lesu, pri tem pa so odlika nizka skupna poraba energije in kratek sušilni čas.

Oprema sušilne naprave Futura
Sušilna naprava Futura je v obliki standardnega kontajnerja s čelnimi vrati za polnjenje in naslednjo pripadajočo opremo, ki nam omogoča sušenje lesa:
>osebni računalnik z monitorjem za upravljanje sušilne naprave,
>programska oprema za krmiljenje in spremljanje sušilne naprave,
>barvni tiskalnik za izpisovanje rezultatov in stanj sušenja,
>režimi sušenja lesa za nekaj osnovnih tipov lesa, fumigacija,
>merilne sonde za merjenje lesne vlažnosti
(4 kosi),
>zunanji tiri za vozičke,
>voziček za les (2 kosa),
>distančne prezračevalne letve iz nerjaveče pločevine - 950 x 32 x 16mm (200 kosov).

Delovanje
Sušilna naprava Futura ima skupen volumen prostora za sušenje lesa 22m3. Polnjenje poteka tako, da na priložene vozičke naložimo les željenih dimenzij, sušeče elemente v zložaju pa ločimo s posebnimi kovinskimi letvami, ki s svojo konstrukcijo omogočajo sušenje tudi pod letvijo, zaradi česar na lesu ne puščajo barvnih sledov zaradi letvičenja. Sušenje se izvaja v klimatsko popolnoma zaprtem prostoru sušilne naprave. Glede na vrsto, debelino in stanje lesa naprava ustvari in zelo natančno vzdržuje zahtevano klimo sušilnega prostora tako, da se les vztrajno in enakomerno suši do željene končne vlage.

>V primerih, ko sušimo sveže razžagan les, začnemo sušenje z enakomernim ogrevanjem pred predsušenjem.
S postopnim osuševanjem lesa preide faza predsušenja v fazo sušenja, kondicioniranja in ohlajevanja. Sušilna naprava Futura samodejno prehaja med fazami sušenja glede na stanje lesa.
S temperaturami sušenja do 45 °C les sušimo brez tveganj, ki ga povzroči agresivno sušenje pri visokih temperaturah (pokline, razpoke, napoke, sprememba barve, zaskorjenje) in s tem ohranimo kvaliteto samega lesa (ohrani mehanske lastnosti, minerale, encime,…). Zaradi vztrajnega in natančnega, a blagega sušenja je tudi vlažnost in struktura lesa po sušenju v najvišjem kakovostnem razredu.
>Sušilna naprava se upravlja samodejno preko osebnega računalnika, v katerem nam računalnik na podlagi vnesenih podatkov (vrsta, debelina in želena konč;na vlažnost lesa) upravlja sušilno napravo. Trenutno stanje lesa ugotovi naprava sama, zato je možnost sušenja lesa ne glede na njegovo začetno vlažnost. Komunikacija med sušilnimi napravami in računalnikom je zasnovana tako, da eden računalnik lahko upravlja do 32 sušilnih naprav Futura. Tak računalniški nadzor sušilne naprave nam omogoč;a optimizacijo procesa sušenja in hkrati beleži podatki o samem poteku sušenja, ki so nam na voljo v grafični obliki. Vsak trenutek imamo na vpogled trenutne razmere v sušilni napravi in s tem tudi stanje lesa, ne da bi zato morali zapustiti pisarno ali delovno mesto, kjer se nahaja kontrolni osebni računalnik.